10/12/2019

Rapport van de landelijke jury voor de Vredesposterwedstrijd 2019-2020

De jury voor de landelijke Nederlandse hoofdprijs van de Vredesposterwedstrijd is op zaterdag 16 november 2019  bij elkaar geweest om weer de mooiste tekening van het jaar uit te kiezen. Honderden kinderen hadden hun uiterste best gedaan en de jury had het dan ook niet gemakkelijk om de beste van de zes districtswinnaars te kiezen.

En dat werd Luuk Koeleman uit district 110BZ met een persoonlijke interpretatie van het thema " de reis naar vrede".

De figuur op de tekening straalt een positieve houding uit waarmee hij de toekomst tegemoet ziet. Het beeld zal ook jongeren aanspreken door zijn jeugdige uitstraling, zijn uitrusting (als backpacker?). Het lijkt alsof hij zelf de reis naar vrede wil maken.

De figuur loopt het beeld uit en geeft daarmee beweging aan.

Het gebruik van heldere kleuren en de contrasten vergroten de levendigheid van de tekening. De wit gehouden achtergrond laat die contrasten en de kleuren nog beter uitkomen waardoor het een echt pakkende poster wordt.

Een aantal "verrassingen" completeert het geheel zoals het mannetje, dat de aarde op een steekkarretje vooruit duwt en de duif die de wereldbol tussen haar vleugels draagt.

De jury bestond uit : Loek Bos, beeldend kunstenaar, oud-voorzitter van Pulchri Studio, Cees van Rutten, grafisch ontwerper en Mark de Weijer, wandbekleding en verlichting.

Den Haag, 16 november 2019

Herman Olthof